Blaty kuchenne
Blaty kuchenne obecnie zaliczane są do jednych z najczęściej użytkowanych elementów zarówno tradycyjnych jak i nowoczesnych kuchni. Materiałem bazowym wykorzystywanych do ich produkcji jest płyta wiórowa. Zastosowanie nowoczesnej technolog produkcji tzw. postforningu (uszlachetnianie powierzchni płyt wiórowych o różnie ukształtowanych profilach i promieniach krawędzi) pozwala na połączenie ze sobą bogatego wzornictwa i estetyki oraz trwałością i odpornością na działanie czynników zewnętrznych. Dodatkowo blaty wykonane w tej technologii charakteryzują się łatwością montażu i konserwacji.
Blaty kuchenne są wykorzystywane do produkcji mebli kuchennych, lad, stołów, półek oraz biurek.
W swojej ofercie posiadamy blaty kuchenne grupy KRONOPOL ŻARY. Szeroki gama kolorystyki i wzornictwa pozwalają na meblowanie pomieszczeń kuchennych, biurowych oraz pokoi w sposób zaspokajający nawet najbardziej wyszukane upodobania i gusta użytkowników.
Wszystkie oferowane przez nas blaty kuchenne posiadają Atest Higieniczny, Świadectwo Jakości Zdrowotnej oraz Klasyfikację Ogniową.
Cechy i zalety:
- odporność na działanie pary wodnej, (para nie wnika w głąb blatu powodując jego rozwarstwianie)
- odporność na podwyższoną temperaturę, (na powierzchnię można postawić naczynie z wrzątkiem)
- odporność na działanie detergentów, (domowe delikatne środki czystości nie niszczą powierzchni)
- odporność na działanie promieni UV, (brak odbarwień pod wpływem działanie światła dziennego),
- odporność na rozlaną, kawę, herbatę, wino, atrament, ocet itp., (powierzchnia blatu nie przebarwia się pod wpływem działania w/w cieczy)
- odporność na zarysowania ścieranie i wgniecenia, (laminaty stosowane do produkcji blatów posiadają wymagania normy PN-EN 438 dopuszczające prace domowe, jednakże bez ciecia szlifowania oraz uderzania tępymi i ostrymi narzędziami),
- klasa higeny E - 1,
Dostępne struktury blatów kuchennych
Dostępne grubości
Parametry techniczne zaobleń blatów kuchennych